Οι καθρέφτες αποτελούν μια πολύ ωραία λύση διακόσμησης σπιτιού, καθώς πάντα μας μένουν τοίχοι άδειοι, στους οποίους δεν ξέρουμε τι να βάλουμε και πώς να δώσουμε το προσωπικό μας στυλ σε όλες τις γωνιές του σπιτιού.

Οι καθρέφτες είναι ιδανικοί γιατί δείχνουν το χώρο μεγαλύτερο, πιο φωτεινό και ζεστό. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν πολλοί, οι περισσότεροι όμως για πρακτικούς λόγους. Ήρθε η ώρα να δούμε  μερικές πολύ έξυπνες ιδέες για να χρησιμοποιήσουμε έναν καθρέφτη για διακοσμητικούς λόγους και όχι μόνο για να κοιταζόμαστε.

Πρέπει όμως να σκεφτούμε πολύ καλά κάποια πράγματα για να αποφύγουμε τραγικά λάθη και να μην δούμε μπροστά μας κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε φανταστεί.

Πώς να διαλέξω τον σωστό διακοσμητικό καθρέφτη

Σωστό μέγεθος

Αρχικά, όταν πρόκειται να αγοράσετε έναν καθρέφτη πρέπει να σκεφτείτε δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πού έχετε σκοπό να τον κρεμάσετε και πόσο χώρο έχετε στο συγκεκριμένο σημείο. Έτσι θα βρείτε το σωστό σχήμα και μέγεθος.

Πάνω από τον καναπέ

Αν θέλετε να αποφύγετε τα κλασσικά για τη διακόσμηση του σαλονιού και να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη πάνω από έναν καναπέ αντί για έναν πίνακα, μπορείτε να τον βάλετε κατά μήκος όσο είναι και το μήκος του καναπέ για να δώσετε έμφαση σε αυτό το σημείο.

Διαφορετικά μπορείτε να τον τοποθετήσετε στο κέντρο σε έκταση όσο τα τρία τέταρτα του καναπέ και να ανοίγει τον χώρο χωρίς όμως να τραβάει κατ’ ευθείαν το βλέμμα.

Δίνονται πολλές επιλογές καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μακρόστενο καθρέφτη ή να σχεδιάσετε ένα ορθογώνιο σχήμα με πολλά μικρότερα κομμάτια.

Ένα απλό σχέδιο με λεπτή κορνίζα είναι σίγουρα διαχρονικό. Ένας καθρέφτης όμως με χοντρό ξύλινο πλαίσιο κάνει τη διακόσμηση ρουστίκ, χωρίς να χρειάζονται βαριά ξύλινα έπιπλα.

Πάνω από το τζάκι

Αν θέλετε να βάλετε έναν καθρέφτη πάνω από το τζάκι πρέπει το μέγεθός του να καλύπτει τον κενό χώρο ανάμεσα στο πάνω μέρος απ’ το τζάκι και το ταβάνι. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα φαίνεται σαν να στέκεται πάνω στο τζάκι ή αν θα το κρεμάσετε στο κέντρο αφήνοντας ίση απόσταση πάνω και κάτω.

Για τοίχους χωρίς ιδιαίτερες τεχνοτροπίες διαλέξτε έναν κλασσικό ορθογώνιο καθρέφτη με μεγάλο πλαίσιο για να δώσετε βάθος και να αποκτήσει ενδιαφέρον όλος ο χώρος.

Μπορείτε να επιλέξετε ακόμα και ένα ακανόνιστο σχέδιο με μαύρο πλαίσιο ώστε να αλλάξει η όψη όλου του χώρου. Φροντίστε όμως και τα υπόλοιπα έπιπλα και διακοσμητικά να είναι σε αρμονία, σε μίνιμαλ σχήματα για να μη δείχνει υπερβολικό.

Επίσης μπορείτε να διαλέξετε κάτι τελείως διαφορετικό, όπως μια μικρή μπάλα με καθρέφτη διακοσμημένη τριγύρω με κλαδιά. Θα δώσει κατ’ ευθείαν την αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο και θα αποκτήσει μοντέρνα αισθητική.

Στην τραπεζαρία

Όταν πρόκειται να διακοσμήσετε το χώρο με έναν καθρέφτη θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα εναρμονίζεται με τον χώρο ή αν θα δίνει μια νέα πινελιά.

Για ήσυχη διακόσμηση μπορείτε να διαλέξετε ορθογώνια κομμάτια να τοποθετήσετε στον τοίχο πίσω από την τραπεζαρία που θα μεγαλώσουν το χώρο, χωρίς υπερβολές.

Ένας καθρέφτης που πιάνει όλη την επιφάνεια του τοίχου μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένο, αλλά μπορείτε πάνω σε αυτό να προσθέσετε ένα μικρότερο κομμάτι σε σχήμα οβάλ η αστεριού που θα τραβάει το βλέμμα.

Καλό θα ήταν για το συγκεκριμένο μοτίβο να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για την τοποθέτηση για να μην διακινδυνεύσετε να σπάσουν και οι δύο.

Στην είσοδο

Πάντα υπάρχει ένας τοίχος που δεν ξέρουμε πως να τον διακοσμήσουμε και μένει κενός. Συνήθως αυτός ο τοίχος είναι στην είσοδο του σπιτιού ή σε κάποιο χώρο του σαλονιού. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις διαλέξτε ένα μοντέρνο σχέδιο σε μεγάλο μέγεθος, ώστε να αλλάξει όλη η αισθητική μόνο με την τοποθέτησή του.

Αν ο χώρος κινείται σε ίσιες γραμμές και μίνιμαλ διακόσμηση προτιμήστε ένα στρογγυλό καθρέφτη με χρωματιστό πλαίσιο.

Extra Tip: Στην διακόσμηση δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. Καθένας επιλέγει ανάλογα με το χώρο και το γούστο του. Είναι καλό όμως να γνωρίζεις ότι συνηθίζεται να αφήνουμε περίπου 30 εκατοστά κενό πάνω και κάτω από τον χώρο που τοποθετούμε τον καθρέφτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *