Blog

Διακόσμηση με καθρέπτες

Οι καθρέφτες αποτελούν μια πολύ ωραία λύση διακόσμησης σπιτιού, καθώς πάντα μας μένουν τοίχοι άδειοι, στους οποίους δεν ξέρουμε τι να βάλουμε και πώς να δώσουμε το προσωπικό μας στυλ σε όλες τις γωνιές του σπιτιού.

Οι καθρέφτες είναι ιδανικοί γιατί δείχνουν το χώρο μεγαλύτερο, πιο φωτεινό και ζεστό. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν πολλοί, οι περισσότεροι όμως για πρακτικούς λόγους. Ήρθε η ώρα να δούμε  μερικές πολύ έξυπνες ιδέες για να χρησιμοποιήσουμε έναν καθρέφτη για διακοσμητικούς λόγους και όχι μόνο για να κοιταζόμαστε.

Πρέπει όμως να σκεφτούμε πολύ καλά κάποια πράγματα για να αποφύγουμε τραγικά λάθη και να μην δούμε μπροστά μας κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε φανταστεί.

Πώς να διαλέξω τον σωστό διακοσμητικό καθρέφτη

Σωστό μέγεθος

Αρχικά, όταν πρόκειται να αγοράσετε έναν καθρέφτη πρέπει να σκεφτείτε δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πού έχετε σκοπό να τον κρεμάσετε και πόσο χώρο έχετε στο συγκεκριμένο σημείο. Έτσι θα βρείτε το σωστό σχήμα και μέγεθος.

Πάνω από τον καναπέ

Αν θέλετε να αποφύγετε τα κλασσικά για τη διακόσμηση του σαλονιού και να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη πάνω από έναν καναπέ αντί για έναν πίνακα, μπορείτε να τον βάλετε κατά μήκος όσο είναι και το μήκος του καναπέ για να δώσετε έμφαση σε αυτό το σημείο.

Διαφορετικά μπορείτε να τον τοποθετήσετε στο κέντρο σε έκταση όσο τα τρία τέταρτα του καναπέ και να ανοίγει τον χώρο χωρίς όμως να τραβάει κατ’ ευθείαν το βλέμμα.

Δίνονται πολλές επιλογές καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μακρόστενο καθρέφτη ή να σχεδιάσετε ένα ορθογώνιο σχήμα με πολλά μικρότερα κομμάτια.

Ένα απλό σχέδιο με λεπτή κορνίζα είναι σίγουρα διαχρονικό. Ένας καθρέφτης όμως με χοντρό ξύλινο πλαίσιο κάνει τη διακόσμηση ρουστίκ, χωρίς να χρειάζονται βαριά ξύλινα έπιπλα.

Πάνω από το τζάκι

Αν θέλετε να βάλετε έναν καθρέφτη πάνω από το τζάκι πρέπει το μέγεθός του να καλύπτει τον κενό χώρο ανάμεσα στο πάνω μέρος απ’ το τζάκι και το ταβάνι. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα φαίνεται σαν να στέκεται πάνω στο τζάκι ή αν θα το κρεμάσετε στο κέντρο αφήνοντας ίση απόσταση πάνω και κάτω.

Για τοίχους χωρίς ιδιαίτερες τεχνοτροπίες διαλέξτε έναν κλασσικό ορθογώνιο καθρέφτη με μεγάλο πλαίσιο για να δώσετε βάθος και να αποκτήσει ενδιαφέρον όλος ο χώρος.

Μπορείτε να επιλέξετε ακόμα και ένα ακανόνιστο σχέδιο με μαύρο πλαίσιο ώστε να αλλάξει η όψη όλου του χώρου. Φροντίστε όμως και τα υπόλοιπα έπιπλα και διακοσμητικά να είναι σε αρμονία, σε μίνιμαλ σχήματα για να μη δείχνει υπερβολικό.

Επίσης μπορείτε να διαλέξετε κάτι τελείως διαφορετικό, όπως μια μικρή μπάλα με καθρέφτη διακοσμημένη τριγύρω με κλαδιά. Θα δώσει κατ’ ευθείαν την αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο και θα αποκτήσει μοντέρνα αισθητική.

Στην τραπεζαρία

Όταν πρόκειται να διακοσμήσετε το χώρο με έναν καθρέφτη θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα εναρμονίζεται με τον χώρο ή αν θα δίνει μια νέα πινελιά.

Για ήσυχη διακόσμηση μπορείτε να διαλέξετε ορθογώνια κομμάτια να τοποθετήσετε στον τοίχο πίσω από την τραπεζαρία που θα μεγαλώσουν το χώρο, χωρίς υπερβολές.

Ένας καθρέφτης που πιάνει όλη την επιφάνεια του τοίχου μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένο, αλλά μπορείτε πάνω σε αυτό να προσθέσετε ένα μικρότερο κομμάτι σε σχήμα οβάλ η αστεριού που θα τραβάει το βλέμμα.

Καλό θα ήταν για το συγκεκριμένο μοτίβο να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για την τοποθέτηση για να μην διακινδυνεύσετε να σπάσουν και οι δύο.

Στην είσοδο

Πάντα υπάρχει ένας τοίχος που δεν ξέρουμε πως να τον διακοσμήσουμε και μένει κενός. Συνήθως αυτός ο τοίχος είναι στην είσοδο του σπιτιού ή σε κάποιο χώρο του σαλονιού. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις διαλέξτε ένα μοντέρνο σχέδιο σε μεγάλο μέγεθος, ώστε να αλλάξει όλη η αισθητική μόνο με την τοποθέτησή του.

Αν ο χώρος κινείται σε ίσιες γραμμές και μίνιμαλ διακόσμηση προτιμήστε ένα στρογγυλό καθρέφτη με χρωματιστό πλαίσιο.

Extra Tip: Στην διακόσμηση δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. Καθένας επιλέγει ανάλογα με το χώρο και το γούστο του. Είναι καλό όμως να γνωρίζεις ότι συνηθίζεται να αφήνουμε περίπου 30 εκατοστά κενό πάνω και κάτω από τον χώρο που τοποθετούμε τον καθρέφτη.

Σπασμένα γυαλιά. Τι να κάνω;

Έχει συμβεί σε όλους μας: όπως σηκώνουμε ένα ποτήρι, ένα βάζο, ή ένα μπουκάλι, να μας γλιστρήσει και να πέσει στο πάτωμα, σπάζοντας σε χίλια κομμάτια.

Την άρνηση (και ενίοτε τα «γαλλικά») διαδέχεται η αποδοχή ότι κάπως πρέπει να καθαρίσουμε το mess που δημιουργήσαμε (ας ελπίζουμε να μην έπεσε κρασί στο χαλί).

Συνήθως μαζεύουμε τα μεγάλα κομμάτια με την σκούπα ή τα χέρια οι πιο τολμηροί. Ωστόσο, πάντα, μένουν αυτά τα ύπουλα μικρά κομμάτια γυαλιού που αν τα πατήσεις… άουτς!

Πώς μπορείς λοιπόν να μαζέψεις τα σπασμένα γυαλιά από το πάτωμα με αποτελεσματικό τρόπο; Ψάχνοντας, βρήκαμε 4 πανέξυπνες μεθόδους που δεν είχαμε σκεφτεί έως τώρα:

Πατάτα

Πάρε μια ωμή πατάτα, κόψε την στη μέση και πίεσέ την πάνω στα γυαλιά. Θα καρφωθούν σε αυτή και φύγουν από το πάτωμα.

Φέτα ψωμί

Τα σπασμένα γυαλιά θα «κολλήσουν» στη μαλακή ψίχα του ψωμιού, μόλις την ακουμπήσουν.

Ταινία

Τα κομμάτια γυαλιού θα κολλήσουν πάνω στην ταινία με την κόλλα και θα σε απαλλάξουν από την παρουσία τους.

Υγρό χαρτί κουζίνας

Κόψε λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας, βρέξε το και πίεσέ το στο σημείο όπου έχουν μείνει τα θραύσματα από γυαλιά. Σιγουρέψου ότι έχεις πάρει αρκετό χαρτί, ώστε να μην το διαπεράσει και γυαλί και κοπείς.

Αφού τα απομακρύνεις, σκούπισε καλά την επιφάνεια.

Μεγαλώστε το χώρο σας με καθρέπτες

Και όμως! Υπάρχει ένα διακοσμητικό που θα κάνει τον χώρο σου να δείχνει διπλός!

Η διακόσμηση των μικρών χώρων αποτελεί πραγματική πρόκληση. Είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν υπάρχει λιγοστό φυσικό φως και χαμηλά ταβάνια ή λίγα αρχιτεκτονικά στοιχεία (πράγμα συνηθισμένο στα σύγχρονα διαμερίσματα).

Οι χώροι και τα σημεία που δείχνουν μικροί και σκοτεινοί είναι συχνό φαινόμενο στις σύγχρονες ζωές μας, αλλά υπάρχει ένα εύκολο τέχνασμα για να φανούν μεγαλύτεροι και φωτεινότεροι: μεγάλοι ολόσωμοι καθρέφτες δαπέδου!

Οι καθρέφτες όλων των μεγεθών και σχημάτων δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως ο χώρος είναι μεγαλύτερος, αλλά τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό στον οπτικό διπλασιασμό του μεγέθους ενός χώρου, όπως οι μεγάλοι καθρέπτες δαπέδου.

Ο καθρέπτης είναι το no 1  αξεσουάρ που χρειάζεται ένας μικρός χώρος! Τοποθετήστε καθρέφτες στο σαλόνι, στην είσοδο ή σε μικρές γωνίες. Οι καθρέπτες όπως και το γυαλί πρέπει να χρησιμοποιούνται και στα αξεσουάρ.

Διαλέξτε ένα γυάλινο τραπεζάκι για το σαλόνι σας, το γυαλί ως διάτρητο υλικό δεν σταματάει το μάτι. Συνδυάστε με μεταλλικά σκαμπό και μεταλλικά διακοσμητικά καθώς το μέταλλο, σαν υλικό, αντανακλά τον χώρο!

Καμπίνες Ντουζιέρας και Σταθερά πάνελ

Όταν σκέφτεστε να αγοράσετε καμπίνα ή διαχωριστικά πάνελ για τη ντουζιέρα σας, προφανώς έχετε κατά νου την ομορφιά και την πρακτικότητα που θα σας προσφέρει.

Φανταστείτε, όμως, μια διαφορετική εικόνα.

Μια καμπίνα γεμάτη άλατα, φρακαρισμένες πόρτες, νερά να στάζουν έξω, λίγη μούχλα στις ενώσεις και ένα θλιβερό σκοινάκι στη θέση που κάποτε υπήρχε το πόμολο της πόρτας! Α, και για να μπείτε στην καμπίνα, πρέπει να στρίψετε λίγο, για να μη χτυπήσετε στη λεκάνη! Δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλατε, σωστά;

Η καμπίνα μπορεί να απογειώσει την αισθητική και την πρακτικότητα στο μπάνιο σας, ή να γίνει ένας διαρκής πονοκέφαλος!

Κατά την αγορά σας, θα πρέπει να προσέξετε δύο πράγματα:

Πρώτον, η επιλογή σας να έχει μελετηθεί σε σχέση με τη διαρρύθμιση του μπάνιου σας, ώστε η πρόσβαση στην ντουζιέρα σας να μην εμποδίζεται από τη θέση των ειδών υγιεινής και του επίπλου.

Δεύτερον, να επιλέξετε την ποιότητα υλικών, που θα σας εξασφαλίσει ότι δε θα ζήσετε την παραπάνω αποκαρδιωτική κατάσταση.

Σε αυτό τον οδηγό, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ώστε η επιλογή σας να αποδειχθεί πρακτική στη χρήση, εύκολη στον καθαρισμό, όμορφη και, ασφαλώς, να αντέχει στο χρόνο!

Το Απαραίτητο Πρώτο Βήμα: η Μελέτη του Μπάνιου σας

Η επιλογή της σωστής καμπίνας είναι, πρώτα απ’ όλα, ζήτημα χωροταξικό. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μια κάτοψη του χώρου, στην οποία θα τοποθετήσουμε με ακρίβεια τη θέση των ειδών υγιεινής και του επίπλου. Επιπλέον, θα καταγράψουμε τη θέση της παροχής της μπαταρίας της ντουζιέρας και οτιδήποτε μπορεί να καταλαμβάνει χώρο στο μπάνιο μας, από το πλυντήριο μέχρι και τα αξεσουάρ, όπως το καλαθάκι των αχρήστων. Δεν θα παραλείψουμε, τέλος, να σημειώσουμε τα παράθυρα, αν υπάρχουν.

Σε αυτό το σημείο, αρχίζει ο σχεδιασμός και ο πειραματισμός! Δοκιμάζουμε στο χαρτί να εφαρμόσουμε διάφορες λύσεις, φροντίζοντας να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικές ελεύθερες αποστάσεις στην είσοδο της ντουζιέρας και, βεβαίως, ότι δεν θα πέφτουν έξω τα νερά κατά τη χρήση της.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η απόφασή μας μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες, όπως στο σωματότυπο των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν το ντους ή τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχουμε, όπως το να κάνουμε μπάνιο τα μικρά παιδιά.

Αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει από αρχιτέκτονα, από διακοσμητή και από τον πωλητή στο κατάστημα ειδών υγιεινής.

Καμπίνα Ντουζιέρας και Σταθερά Πάνελ

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι, όταν οι καταναλωτές αναζητούν καμπίνα για το ντους, συνήθως αγνοούν ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους λύσεις: οι καμπίνες και τα διαχωριστικά πάνελ. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές που καταλήγουν σε λάθος επιλογή, οφείλεται στην έλλειψη αυτής της πληροφορίας.

Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε τις δύο αυτές περιπτώσεις και να εξηγήσουμε με σαφήνεια ποια λύση είναι καλύτερη για το δικό σας μπάνιο.

Τι Είναι η Καμπίνα;

Για να το πούμε εκλαϊκευμένα, η καμπίνα είναι το «κουβούκλιο» που περιβάλλει τη ντουζιέρα και έχει μονή ή διπλή πόρτα. Ως προς τις διαστάσεις τους, ακολουθούν τα στάνταρ των ακρυλικών και πορσελάνινων βάσεων. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει είτε σε βάση, είτε σε χτιστό τμήμα, αλλά όχι απευθείας στο δάπεδο.

Τι Είναι τα Πάνελ;

Είναι σταθερά τμήματα κρυστάλλων, που λειτουργούν ως διαχωριστικά αλλά δεν έχουν πόρτες, αφήνοντας ελεύθερη την πρόσβαση στο ντους. Θα βρείτε πλήθος διαστάσεων και μπορείτε να δημιουργήσετε μια σύνθεση με δύο ή περισσότερα πάνελ. Μπορούν να τοποθετηθούν σε βάση, σε χτιστό τμήμα και απευθείας στο δάπεδο του μπάνιου.

Πότε να Επιλέξετε Καμπίνα και Πότε Πάνελ;

Επί της ουσίας, αυτό που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι ότι θα έχουμε ανεμπόδιστη είσοδο στη ντουζιέρα και ότι τα νερά δεν θα πέφτουν έξω κατά τη χρήση της.

Η καμπίνα έχει μόνο ένα πλεονέκτημα, σε σύγκριση με τα πάνελ: μπορεί να αποτελέσει λύση σε μπάνια με μικρούς χώρους ή με κακή διαρρύθμιση. Σε όλα τα άλλα σημεία, τα πάνελ υπερέχουν: είναι πιο οικονομικά, πιο όμορφα, πιο εύκολα στο καθάρισμα, δεν έχουν φθορές και είναι πιο πρακτικά.

Επομένως, έχουμε τρεις περιπτώσεις:

Περίπτωση 1η: Άνετοι Χώροι

Όταν έχουμε μεγαλύτερη ντουζιέρα και η διαρρύθμιση του μπάνιου μας επιτρέπει την άνετη πρόσβαση σε αυτή, τότε τα διαχωριστικά πάνελ είναι η σοφή επιλογή!

Περίπτωση 2η: Μικρά Μπάνια ή Κακή Διαρρύθμιση

Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση η καμπίνα είναι μονόδρομος, διότι τα πάνελ δεν θα ήταν λειτουργικά.

Περίπτωση 3η: Ενδιάμεσες Καταστάσεις

Καλά τα λέμε στη θεωρία, αλλά στην πράξη αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι μια ενδιάμεση κατάσταση!

Εδώ η μελέτη αποκτά τεράστια σημασία! Μην υποτιμήσετε αυτή τη διαδικασία και η συμβουλή μας είναι να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια, ώστε να κατορθώσετε να βρείτε μια λύση με πάνελ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε εξετάστε τις καμπίνες.

Τύποι Σταθερών Πάνελ και Καμπίνων Ντουζιέρας

Έχοντας αυτά κατά νου, ήρθε η ώρα να δούμε πιο αναλυτικά τους τύπους των πάνελ και των καμπίνων.

Αν η ντουζιέρα σας έχει εργοστασιακή βάση ή είναι χτιστή, τότε μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις καμπίνες και τα πάνελ. Στην περίπτωση που ο χώρος του ντους είναι το ίδιο το δάπεδο, με σιφόνι ή κανάλι απορροής, τότε τα διαχωριστικά πάνελ είναι μονόδρομος.

Σταθερά Διαχωριστικά Πάνελ

Όπως είπαμε, πρόκειται για σταθερά πάνελ κρυστάλλων, που εφαρμόζουν στη βάση της ντουζιέρας. Η λογική των πάνελ είναι ότι δεν έχουν καθόλου πόρτες και αφήνουν ελεύθερη πρόσβαση. Γι’ αυτό, μπορούν να τοποθετηθούν μόνο όταν το επιτρέπει η διάταξη του χώρου. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν έχουν κινούμενα μέρη, σημαίνει ότι δεν θα έχουν φθορές και είναι πολύ εύκολα στον καθαρισμό τους!

Τα πάνελ μπορεί να στηρίζονται στον τοίχο από τη μια πλευρά τους ή και να είναι ελεύθερης τοποθέτησης. Αυτά που τοποθετούνται σε τοίχο είναι αντιστρεφόμενα, δηλαδή μπορούν να εφαρμόσουν από την αριστερή ή από τη δεξιά πλευρά τους.

Επίσης, μπορεί να έχουν σταθερά ή ανοιγόμενα πλαϊνά τμήματα, που λέγονται πτερύγια και λειτουργούν ως προστατευτικά, για να μην φεύγουν τα νερά έξω από τη ντουζιέρα.

Επιπλέον, μπορούν να τοποθετηθούν απ’ ευθείας στο δάπεδο, στην περίπτωση που δε χρησιμοποιούμε βάση αλλά δημιουργούμε κλίσεις στα πλακάκια και εφαρμόζουμε κανάλι απορροής.

Όλα τα παραπάνω τμήματα μπορούν να τοποθετηθούν μεμονωμένα ή να συνδυαστούν, ανάλογα με τις διαστάσεις και τη διάταξη των ειδών υγιεινής. Είναι τα αγαπημένα μας!

Καμπίνες

Ο τύπος της καμπίνας που θα επιλέξετε, εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορεί να υπάρχει μονή ή διπλή πόρτα. Μπορεί να είναι συρόμενες ευθείες, ημικυκλικές ή γωνιακής εισόδου. Τέλος, μπορεί να είναι ανοιγόμενες προς τα μέσα ή προς τα έξω, ακόμα και πτυσσόμενες.

Το σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε την ανεμπόδιστη είσοδο στην ντουζιέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι πόρτες θα πρέπει να βρίσκονται σε σημείο και να ανοίγουν με τρόπο που να αφήνουν ικανοποιητικές αποστάσεις από τα άλλα είδη υγιεινής και το έπιπλο.

Σχεδιάστε στην κάτοψή σας τις διαφορετικές λύσεις και επιλέξτε αυτή που σας εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη πρακτικότητα.

Καμπίνες με Συρόμενες Πόρτες

Σε αυτή την κατηγορία, οι συρόμενες πόρτες μπορεί να είναι ευθείες, ημικυκλικές ή γωνιακής εισόδου. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ντουζιέρας και τη διάταξη του χώρου σας. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι τα ροδάκια στις πόρτες είναι ευπαθή. Επομένως, ειδικά αν έχετε ημικυκλικές πόρτες, προσέξτε ιδιαίτερα την ποιότητα κατασκευής!

Καμπίνες με Ανοιγόμενη Πόρτα

Γενικά, πρόκειται για ακριβότερες κατασκευές, που απαιτούν και λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις μπάνιου, λόγω του ανοίγματος της πόρτας. Συνήθως, το άνοιγμα είναι προς τα έξω, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος. Μάλιστα, ένα επιπλέον αρνητικό είναι ότι η πόρτα θα στάζει κατά το άνοιγμα μετά τη χρήση. Υπάρχει και η επιλογή του ανοίγματος προς τα μέσα, αλλά αυτό γίνεται εις βάρος του ωφέλιμου χώρου της ντουζιέρας. Μάλιστα, αν υπάρχουν μικρά παιδιά, που θα πρέπει να τα κάνετε μπάνιο, ο συγκεκριμένος τύπος καμπίνας ίσως αποδειχτεί εξαιρετικά δύσχρηστος. Από πλευράς αντοχής και ευκολίας καθαρισμού, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από τις συρόμενες, αλλά τα σταθερά πάνελ σαφώς υπερέχουν.

Καμπίνες με Πτυσσόμενες Πυθείες Πόρτες

Δεν είναι πολύ συνηθισμένες και εφαρμόζονται ως λύση για μικρούς χώρους. Συνήθως περιλαμβάνουν μια πόρτα με δύο ή περισσότερες πτυχώσεις, που ανοίγει προς τα μέσα σαν ακορντεόν. Είναι ίσως ο πιο ευπαθής τύπος καμπίνας και δεν διευκολύνει τον καθαρισμό.

Καμπίνες Κατά Παραγγελία

Αν έχετε ένα χτιστό ντους, το οποίο δεν έχει τις συνήθεις διαστάσεις, τότε η μόνη λύση είναι η custom κατασκευή. Η λύση αυτή, πέραν του πολύ υψηλού κόστους, θα σας περιορίσει και στις επιλογές, διότι δεν προσφέρεται από όλες τις εταιρείες. Σε μια custom made καμπίνα, πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ την ποιότητα των υλικών, αλλά και την άριστη τοποθέτησή τους, ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον. Προτείνουμε τα κινούμενα μέρη να είναι τμήματα μοντέλων επώνυμων εταιρειών, ώστε να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά αν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, να απευθυνθείτε σε εταιρείες που εξειδικεύονται στις καμπίνες, προσέξτε τα κρύσταλλα να είναι άθραυστα και να έχουν υποστεί αφαλατική επεξεργασία και γενικά να μην χρησιμοποιήσετε υλικά, που δεν είναι πιστοποιημένα γι’ αυτό το σκοπό.

Ποιότητα και Ιδιότητες Υλικών

Είτε επιλέξουμε διαχωριστικά πάνελ, είτε καταλήξουμε σε καμπίνα, η ποιότητα των υλικών είναι αυτή που θα καθορίσει την αντοχή της στο χρόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο λόγος που κάνουμε αυτή την αγορά, είναι να κάνουμε το μπάνιο μας πιο πρακτικό, πιο καθαρό και πιο εύχρηστο στην καθημερινότητά μας. Μια κακής ποιότητας κατασκευή θα σας δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κρύσταλλα

Υλικά

Αρχικά να μιλήσουμε για το υλικό. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο κρύσταλλο ασφαλείας και το πλαστικό.

Κρύσταλλο Ασφαλείας

Είναι το λεγόμενο security glass ή tempered glass. Πρόκειται για υλικό με παρόμοιες ιδιότητες με τα τζάμια ασφαλείας των αυτοκινήτων. Ενώ έχει εξαιρετική αντοχή, στην περίπτωση που κατά λάθος προκαλέσουμε τη θραύση του θα γίνει θρύψαλα, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει τραυματισμός. Σε αντίθετη περίπτωση, αν χρησιμοποιήσουμε απλό κρύσταλλο, αν σπάσει θα υπάρχουν μεγάλα αιχμηρά κομμάτια, που είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Η συμβουλή μας είναι να μην ασχοληθείτε με άλλο υλικό, πέρα από το κρύσταλλο ασφαλείας. Είναι αισθητικά ανώτερο, ασφαλέστερο, υγιεινότερο, αντέχει στο χρόνο, απαιτεί λιγότερη συντήρηση και είναι πολύ πιο εύκολο στον καθαρισμό του, ώστε να δείχνει σαν καινούργιο για πολλά χρόνια!

Τα κρύσταλλα συνήθως έχουν πάχος από 5 mm και στα ακριβότερα μοντέλα μπορεί να φτάσει και τα 10 mm.

Πλαστικό

Το πλαστικό δεν το προτείνουμε ποτέ και το αναφέρουμε μόνο και μόνο για να είναι πλήρης ο οδηγός μας. Έχει ένα μόνο πλεονέκτημα – και αυτό είναι συζητήσιμο: την τιμή. Από πλευράς αισθητικής, το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο και με τη χρήση γίνεται χειρότερο! Η υγιεινή του είναι κι αυτή προβληματική, διότι το πλαστικό θα συγκεντρώσει εύκολα μούχλα και επιβλαβή βακτήρια. Τέλος, η συντήρησή του και η καθημερινή φροντίδα του είναι δύσκολη.

Εξάλλου, η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στις πλαστικές καμπίνες και την οικονομική κατηγορία αυτών με κρύσταλλο ασφαλείας δεν είναι τεράστια! Αν παρ’ όλα αυτά, ο λόγος επιλογής μιας πλαστικής καμπίνας για το μπάνιο είναι το κόστος, τότε ίσως η καλύτερη λύση είναι να αρκεστούμε σε μια όμορφη κουρτίνα!

Φινίρισμα

Το κρύσταλλο μπορεί να είναι διάφανο, ματ ή διάφανο με ματ γραμμές (stripped). Το φινίρισμα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα και την αντοχή του υλικού. Είναι απλώς θέμα αισθητικής, πρακτικότητας και τιμής.

Αισθητικά, λοιπόν, το διάφανο κρύσταλλο δίνει το πιο όμορφο αποτέλεσμα στο μπάνιο σας! Αντίθετα, τα ματ υλικά δημιουργούν την αίσθηση ενός όγκου. Ειδικά αν μιλάμε για μικρό μπάνιο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ κλειστοφοβικό! Βέβαια, αν είναι σημαντικό για εσάς να μην υπάρχει οπτική επαφή με το άτομο που χρησιμοποιεί τη ντουζιέρα, τότε η επιλογή των αδιαφανών τζαμιών είναι μονόδρομος.

Ως προς την πρακτικότητα, επίσης το καθαρό κρύσταλλο υπερέχει! Είναι πολύ πιο εύκολο στον καθαρισμό του, διότι οι λείες επιφάνειές του κρατούν λιγότερα άλατα και στην πάροδο του χρόνου δεν θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες. Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμήσετε ένα ματ υλικό (ειδικά αν επιλέξετε stripped), να προσέξετε κατά την τοποθέτηση να είναι το ματ φινίρισμα στην εξωτερική πλευρά της καμπίνας!

Τέλος, το κόστος των διάφανων κρυστάλλων είναι συνήθως χαμηλότερο, διότι δεν επιβαρύνεστε με την πρόσθετη επεξεργασία που απαιτείται για να γίνει ματ!

Ειδικές Επιστρώσεις Κατά των Αλάτων

Ένας μεγάλος πονοκέφαλος με τις καμπίνες στο μπάνιο, είναι ότι πιάνουν άλατα. Και, όχι, δε θέλουμε να καθαρίζουμε και να στεγνώνουμε τα τζάμια, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το ντους!

Γι αυτό, υπάρχει η αφαλατική επεξεργασία που προσφέρεται από κάποιους κατασκευαστές. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι η δημιουργία ενός αόρατου φιλμ στην επιφάνεια του γυαλιού, που το προστατεύει από τα άλατα.

Το κρύσταλλο, αν και στο ανθρώπινο μάτι φαίνεται λείο, έχει μικροσκοπικούς πόρους στην επιφάνειά του. Με τις ειδικές επιστρώσεις γίνεται πραγματικά λείο και αδιαβροχοποιείται. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να κυλούν οι σταγόνες του νερού και να μη μένουν πάνω στο κρύσταλλο. Έτσι, η συσσώρευση των αλάτων περιορίζεται κατά πολύ και ο καθαρισμός τους είναι λιγότερο συχνός και πανεύκολος!

Δομικά Στοιχεία και Κινούμενα Μέρη

Αυτή η παράγραφος αφορά μόνο στις καμπίνες και όχι στα πάνελ, τα οποία είναι σταθερά. Είναι ένας από τους λόγους που τα προτιμάμε, όταν η διαρρύθμιση του μπάνιου μας το επιτρέπει.

Οι καμπίνες ντουζιέρας, λοιπόν, περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία και κινούμενα μέρη, που είναι επιρρεπή σε φθορές. Τα συνηθέστερα σημεία που θα παρουσιάσουν προβλήματα, είναι τα ροδάκια, τα λάστιχα στεγανοποίησης και οι λαβές στα κρύσταλλα. Οι φρακαρισμένες πόρτες, η συσσώρευση μούχλας στις ενώσεις και τα χερούλια που μας έμειναν στο χέρι, είναι δυστυχώς η εικόνα μιας φθηνής κατασκευής μετά από λίγο καιρό χρήσης.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικά τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής μιας καμπίνας. Αποφύγετε τα πλαστικά και προτιμήστε ανοξείδωτα αλουμινένια πλαίσια. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν εξαιρετικής αντοχής και λειτουργίας υλικά, όπως ροδάκια με επένδυση από Teflon, που εξασφαλίζουν ομαλή και αθόρυβη κύλιση.

Σε κάθε περίπτωση, να επιλέξετε μια καμπίνα από επώνυμο εργοστάσιο και εξουσιοδοτημένο κατάστημα και να κρατήσετε τον κωδικό. Ακόμα και οι ακριβές καμπίνες, ενδέχεται κάποια στιγμή να χρειαστούν κάποιο ανταλλακτικό.

Διαστάσεις

Μέτρηση βάσης

Αν η βάση της ντουζιέρας σας είναι πορσελάνινη ή ακρυλική (δεν είναι χτιστή), τότε οι διαστάσεις είναι στάνταρ και αρκεί να μετρήσετε το εξωτερικό τμήμα της βάσης σας. Σε αντίθετη περίπτωση, φροντίστε ώστε η χτιστή ντουζιέρα σας να συμπίπτει με τις διαστάσεις εργοστασιακών κομματιών. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε η μόνη λύση είναι να κατασκευάσετε custom καμπίνα, που ανεβάζει σημαντικά το κόστος.

Αν πρόκειται για ευθύγραμμη καμπίνα από τοίχο σε τοίχο, μετράμε την απόσταση σε 3 σημεία: στη βάση, στο μέσον και στο μέγιστο ύψος που θα φτάσει η καμπίνα σας. Ο λόγος που γίνεται η μέτρηση κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι διότι η τοιχοποιία δεν είναι πάντα απολύτως ευθύγραμμη και θέλουμε να αποφύγουμε την περίπτωση κακής εφαρμογής της καμπίνας. Αν υπάρχουν ουσιαστικές αποκλίσεις στις τρεις μετρήσεις σας, θα χρειαστείτε ένα πρόσθετο τμήμα που λέγεται προφίλ, το οποίο θα εξισορροπήσει τη διαφορά.

Στην περίπτωση της χτιστής, γωνιακής ντουζιέρας, μετράμε τις εξωτερικές διαστάσεις και το πάτημα (πλάτος) του χτιστού τμήματος.

Στην περίπτωση της χτιστής, γωνιακής ντουζιέρας με βύθιση, μετράμε τις διαστάσεις στην άνω ακμή της βύθισης.

Ύψος

Όλες οι καμπίνες πρέπει να είναι ανοιχτές στο πάνω μέρος, ώστε να απομακρύνονται οι υδρατμοί. Έτσι, για να υπολογίσουμε το ύψος, αφήνουμε τουλάχιστον 15 cm από το ταβάνι. Αν έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε μεγαλύτερο κενό, τόσο το καλύτερο!

Τι καμπίνα ντουζιέρας να επιλέξω;

Η επιλογή πρέπει να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη είσοδο στην ντουζιέρα και να μην πέφτουν έξω νερά κατά τη χρήση της. Αυτό είναι ζήτημα μεγέθους και διαρρύθμισης του μπάνιου σας. Όταν είναι εφικτό, προτιμήστε σταθερά διαχωριστικά πάνελ. Σε αντίθετη περίπτωση, διαλέξτε τον τύπο της καμπίνας με το πιο βολικό άνοιγμα πόρτας. Πάντα κάντε ένα σκαρίφημα του μπάνιου σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι οι αποστάσεις σας είναι σωστές. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε ποιοτικά υλικά επώνυμων εργοστασίων, για να έχετε αντοχή στο χρόνο και να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά, αν χρειαστεί.

Διαχωρίστε το χώρο σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλεις να επιλέξεις ένα από τα υπάρχοντα διαχωριστικά εσωτερικού χώρου για το σπίτι σου. Ο χώρος του σπιτιού σου είναι, ίσως, το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις όταν ξυπνάς. Επιπλέον, είναι και το τελευταίο όταν το βράδυ αποφασίζεις να πας στο κρεβάτι σου. Σαλόνι, υπνοδωμάτιο ή οποιοδήποτε άλλο εσωτερικό σημείο του σπιτιού σου πιθανότατα χρειάζεται διχοτόμηση προκειμένου η καθημερινότητά σου να αποκτήσει άλλη διάσταση!

Εάν κουράστηκες από την υπάρχουσα όψη του χώρου σου ή θες να αυξήσεις τη λειτουργικότητα του, το να κάνεις τον έναν χώρο, δύο είναι μια εκπληκτική ιδέα! Εντόπισε το σημείο που θα άλλαζες και τόλμησε να ενσωματώσεις το διαχωριστικό εκείνο που θα το αναδείξει κατά το μέγιστο. Πέρα από το να αυξήσει τη διάθεσή σου, η αλλαγή αυτή θα μεγιστοποιήσει και την γενική χρησιμότητα του σπιτιού σου.

Διαφανής επιφάνεια

Εάν επιθυμείς να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση για μεγαλύτερες διαστάσεις, πέρα από αυτές της πραγματικότητας τότε, αυτή είναι η λύση που σου ταιριάζει! Μια διαφανής επιφάνεια μπορεί να έχει ως βάση της το γυαλί  ή το πλεξιγκλάς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγεις την αίσθηση απομόνωσης και θα διαχωρίσεις τον εσωτερικό σου χώρο, χαρίζοντας του μια τόσο μοντέρνα όσο και διαχρονική όψη. Μια διάφανη επιφάνεια, δε θα σε κάνει να μετανιώσεις ούτε και να βαρεθείς εύκολα αυτή την επιλογή. Όντας σχεδόν απαρατήρητο, το διάφανο στοιχείο δεν κουράζει κι αφήνει το μάτι να περάσει!

Καθρέφτης

Κάποιες φορές ένας καθρέφτης αρκεί για να σηματοδοτήσει την αρχή και το τέλος ενός νέου χώρου. Ενσωμάτωσε στον εσωτερικό χώρο που σκέφτεσαι να διαχωρίσεις μια κατασκευή με βάση τον καθρέφτη! Τοποθέτησε μια σταθερή ή μια συρόμενη κατασκευή με τζάμι στο οποίο θα μπορείς να καθρεφτίζεσαι εσύ και το περιβάλλον του σπιτιού σου. Πρόκειται για μια άκρως χρήσιμη κι έξυπνη ιδέα αφού, πέρα από το να επιτύχει τον διαχωρισμό του χώρου που επιθυμείς θα αποτελέσει ένα πρόσθετο στολίδι για το σπίτι σου. Μην ξεχνάς πως ο καθρέφτης έχει την ικανότητα να «τραβά» πέρα από τις διαστάσεις του χώρου και τα βλέμματα!

Συντήρηση καθρέπτη

Δύο κινήσεις για να κάνεις ακόμα και τον πιο φθαρμένο καθρέφτη να μοιάζει καινούργιος.

Αντί να έχετε τον παλιό καθρέφτη ως διακοσμητικό πάνω στο μπουντουάρ σας (ή ακόμα χειρότερα στην αποθήκη), δεν θα ήταν καλύτερο να τον χρησιμοποιείτε;

Κάτι που ποτέ δεν μπορείς να φανταστείς για έναν καθρέφτη, παρά μόνο όταν το δεις, είναι ότι και αυτός παλιώνει (καμία δικαιοσύνη). Αν έχετε στο σπίτι σας ή στην αποθήκη σας καθρέφτες- κειμήλια από τους προγόνους σας, τότε πιθανώς να ξέρετε για ποια φθορά μιλάμε. Οι καθρέφτες, με το πέρασμα του χρόνου, μαυρίζουν (όπως τα ασημικά) αποκτώντας καφέ και μαύρες κηλίδες, θαμπώνουν ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουν γρατζουνιές από τη χρήση ή την άτσαλη αποθήκευση.

Πως θα τον καθαρίσετε από τυχόν κηλίδες και θα επαναφέρετε τη λάμψη 

Θα χρειαστεί να ανακατέψετε 1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι με 1/4 του φλ. νερό. Προσθέστε ακόμα 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από κάποιο εσπεριδοειδές της επιλογής (πχ. περγαμόντο, γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι). Με ένα καθαρό βαμβακερό πανί ή λίγη εφημερίδα που θα βουτήξετε μέσα στο μείγμα, τρίψτε καλά την επιφάνεια του καθρέφτη. Με το διάλυμα που θα περισσέψει μπορείτε να καθαρίσετε και τα τζάμια του σπιτιού σας.

Πως θα αφαιρέσετε τυχόν γρατζουνιές 

Όσο παράδοξο κι αν σας ακουστεί, το υλικό που χρειάζεστε είναι η οδοντόκρεμα. Απλώστε λίγη ποσότητα σε ένα βαμβακερό πανί και τρίψτε ελαφρώς τα επίμαχα σημεία. Με αυτό τον τρόπο γρατζουνιές και σημάδια εξαφανίζονται.